Ik merk de laatste maanden weer heel wat op in de AFOL community en eerlijk gezegd raak ik het een beetje moe. Het lijkt erop dat educatie van cruciaal belang is en ik mis echt de wil van sommigen om zich correct te informeren over bepaalde zaken. Ik lees dan her en der meningen en uitlatingen die helemaal niet kloppen en het valt te betreuren dat dergelijke onwetendheid door sommigen dan als waarheid aanschouwd wordt. Maar goed, ik ga weer maar eens trachten de onwetenden te informeren in de hoop dat ze dan eindelijk een correct onderscheid kunnen maken in bepaalde zaken, alvorens weer hoog van te toren te gaan blazen met futiele en onechte info.

AFOL, wie zijn ze?

Al wie ouder is dan 16 jaar en oprecht positief van LEGO® houdt en ermee bezig is als HOBBY, kan zichzelf een AFOL noemen. (Adult Fan Of LEGO®) Veel AFOL’s zitten nog verborgen op hun zoldertje en komen niet eens naar buiten omdat ze niet weten dat er een hele community is. De huidige media echter, zorgen dat het wel meer in de belangstelling komt.

Facebook GROEPEN

Als je als AFOL op Facebook zoekt, vind je heel wat groepjes terug. Groepjes waar je enkel MOC’s mag tonen, groepjes waar je alleen kan ruilen, dan zijn er waar je alleen LEGO® mag verkopen of zelfs groepen waar je gewoon los over de hobby kan praten en waar verkoop 100% gebannen wordt. Elk groepje is opgericht door 1 individu, of zelfs met een groepje van mensen. De oprichter stelt wat regels samen en bepaalt op dat moment ook of zijn groep openbaar, gesloten of zelfs geheim is. Dat zijn de Facebook instellingen nu éénmaal. Openbaar wil zeggen dat iedereen erin/erbij kan (maar evengoed weer verwijderd kan worden… gesloten wil zeggen dat je eerst jouw aanwezigheid moet aanvragen en goedgekeurd worden, geheim wil zeggen dat je alleen op uitnodiging erin kan. De oprichter is vrij in de keuze wie hij toelaat en wie niet en hoeft niemand verantwoording af te leggen. De oprichter heeft zijn visie en legt zijn koers vast. Hierdoor zullen er blije volgers, maar evengoed misnoegde mensen die zich niet vinden in die bepaalde visie. Als je ergens aansluit, dan ga je akkoord met de regels. Ben je niet akkoord? Ga dan weg en richt zelf iets op of ga op zoek naar een groep waar je je wel kan in vinden. De oprichter is NIET verplicht om jouw eisen in te willigen. De oprichter heeft gekozen wat hij wil bereiken, en dat is dan gewoon zo.

Facebook PAGINAS

Je hebt op Facebook dan ook nog de pagina’s.. die kan je liken. Meestal is er weinig interactie op een pagina, die is louter informatief en het heeft weinig sociaal randgebeuren.

Huidige trend op sociale media

Veel mensen gaan zaniken als ze ergens hun zin niet krijgen. En ik mer dat voornamelijk bij bepaalde culturen meer op. Move on! Je kan niet overal bij horen. Iedereen heeft andere waarden en normen, aanvaard dat gewoon. Facebook is geen levensbelangrijk iets en je gaat niet plots sterven als je ergens niet toegelaten wordt. Er is ander onrecht dat aandacht verdient. Er is geen enkele wettelijke bepaling die jou het recht geeft om ergens bij te mogen horen zonder dat je akkoord gaat met de basis principes en de werking van een groep of vereniging. Neen, het is geen discriminatie,  want je weet van tevoren wat er verwacht wordt en je kan het niet inwilligen… dan ga je gewoon een andere weg. (Voorbeeld: is het ok om graag bij Scientology te wil horen zonder de regels daar na te willen leven? Zal je daar aanvaard worden dan? I rest my case!)

Wat is een LUG?

In principe kan vanaf nu elk groepje mensen dat bezig is met LEGO® (geen verkoop!) zich een LUG noemen. Dat is de afkorting voor LEGO® User Group. Je doet dingen met je vrienden of kennissen in teken van je LEGO® hobby. Dat kan virtueel of fysiek zijn. Een Facebook groep of een website kan een LUG zijn, maar een vriendenkring die kleine expo’s organiseert mag zich ook een LUG noemen. Als je dat doet, dan informeer je je eerst wel naar de regels van LEGO® zelf, zodat je in orde bent en geen onnodige zorgen erbij krijgt van hun legal department. Je moet de naam en bvb het logo dat je wil gebruiken afstemmen op hun voorwaarden. Je wordt verondersteld hun brand values te kennen en streeft die ook na.

Wat is RLFM?

Als een website een goede samenwerking met TLG wil aangaan, kan het zich laten erkennen door LEGO® zelf. Dat is niet zo gemakkelijk en je moet echt bewijzen dat je positief ingesteld bent en je aan de regels houden. Het is ook van cruciaal belang dat je een goede samenwerking kan aangaan met andere Ambassadors, want als je erkend wordt, dan ben je steeds in contact met de andere erkende media ook. LEGO® wil geen drama en de huidige sfeer bij sommigen zit hen hoog. Ben je als website erkend door TLG, dan ben een RLFM. (Recogized LEGO® Fan Media)

Een Facebook groep kan nooit erkend worden door LEGO®. Alles wat op sociale media gebeurt trekken ze zich niet aan, tenzij het gaat om leaks of dingen die het bedrijf directe schade kunnen opleveren. Het beleid van een Facebook groep valt buiten hu gebied. Ben je niet blij dat je niet in een bepaald Facebook groepje mag? Ga niet klagen bij LEGO® want ze kunnen en zullen daar niks aan doen. Facebook heeft zijn eigen beleid.

Wat is een RLUG?

Als je met je fysieke clubje (fysiek = je komt samen in het echte leven, je organiseert beurzen enzovoort…) dan kan je je ook laten erkennen door LEGO®. Je wordt dan een RLUG. (Recognized LEGO® User Group) Er zijn regels waar je je moet aan houden en dingen die je moet bewerkstelligen/bereiken. Dat is voor elke RLUG hetzelfde. Alles draait hier om de fysieke aanwezigheid van de club. Dit alles staat los van wat sociale media doen. Een RLUG kan dus een eigen werking hebben, dat los staat van de Facebook groep die ze hebben. De Ambassador staat nauw in contact met TLG alsook met de andere Ambassadors die elkaar dagelijks treffen op een speciaal sociaal platform. Daar is samenwerking een vereiste. Kan je de Ambassador van een andere RLUG liever rauw eten? Dan ben je misschien niet zo geschikt voor de job als Ambassador.

Elke RLUG heeft een aantal doelen die het bereiken op jaarbasis en heeft daarnaast de vrijheid gekregen van TLG om bepaalde dingen zelf in te vullen. Zo heeft elke RLUG een eigen werking en eigen visie, eigen regels en voorwaarden tot aansluiten, voorwaarden tot deelname aan beurzen enzovoort. Geen enkele RLUG is verplicht om zomaar iedereen te aanvaarden, TLG legt dat niet op. Als een RLUG de focus wil leggen op MOC’ers en geen verzamelaars aan boord wil, dan is dat zo. TLG gaat niet elke RLUG verplichten om op dezelfde manier te werken. Er zijn RLUG met maar 30 leden zelfs, omdat ze echt specifiek kleinschalig willen werken zonder groots te worden. Er zijn er dan ook die gewoon veel leden willen, ook al zien ze die leden nooit. En anderen hebben specifieke verwachtingen in termen van cijfers (Je moet 2x per jaar een beurs mee doen, je moet 5x per jaar naar de bijeenkomst komen enzoverder).

Elke RLUG is dus vrij om zijn voorwaarden tot aansluiten te bepalen.
Ook de voordelen kunnen door elke RLUG individueel bepaald worden. Er zijn een aantal voordelen die TLG standaard schenkt aan de RLUG zelf en hoe daarmee omgegaan wordt is verschillend van de ene RLUG tot de andere. De voordelen zijn een gunst en geen recht, dus een lid kan geen eisen stellen en vergelijkingen maken met hoe het bij een andere RLUG is.

Kort overzicht

Het feit dat er momenteel zoveel verschillende mediakanalen zijn, zorgt ervoor dat heel wat mensen niet goed weten wat wel en niet kan/mag. Ik hoop dat dit overzicht dus enigszins duidelijk is.

Hoe zit het met LCC?

LCC is in eerste instantie een FYSIEKE club. We zijn een RLUG en leggen de focus op de bijeenkomsten en de beurzen. We willen graan MOC’ers aan boord en gelijkgestemden.
We hebben van TLG de vrijheid om zelf te bepalen hoe we werken als club. We kiezen hoe we de lidmaatschappen regelen en filteren en de gekregen support verdelen onder de leden en we zijn niet verplicht om dat open te stellen voor iedereen die zomaar een lidmaatschapsaanvraag doet. Wij verzetten ons ten stelligste tegen lidmaatschappen die enkel voortvloeien uit de drang naar het ontvangen van voordelen. We willen eerst zeker zijn dat de persoon die aansluit wel degelijk fysiek aanwezig zal zijn in de club.
LCC staat gekend als een club die communiceert met de leden en open staat voor hun inbreng. Wie aangesloten is en aanwezig is op de bijeenkomsten en beurzen plukt de vruchten mee. Wie nooit langs komt, kan zich helaas geen beeld vormen van wie we zijn en wat we doen. Alleen volgen op de site en Facebook is te beperkt. Desalniettemin zijn leden die enkel willen volgen ook welkom, maar kunnen zij echter niet het voordelenpakket terug krijgen als de leden die wel een inzet en inbreng leveren gedurende het jaar. Krijgen en niks geven is niet onze mentaliteit.
Onze RLUG heeft een bestuur van 4 en de besluiten die genomen worden zijn gemaakt in overleg.

LCC heeft ook een Facebook groep. Die is gesloten. Niet iedereen kan daar zomaar in, maar iedereen die graag met LEGO® bouwt of verzamelt kan in principe een aanvraag doen. Je hoeft geen lid te zijn van onze RLUG om in de Facebook groep te kunnen, maar je moet je wel aan de regels van de groep houden. (Die staan in vastgezet bericht)  TLG legt ons geen regels op over hoe wij de Facebook groep moeten beheren, want dat staat los van onze RLUG.
Omdat het sociale media gebeuren heel negatief getint is hebben wij de werking ervan aangepast en zijn we zeer consequent in ons optreden op Facebook. De regels die er van toepassing zijn, zijn compleet verschillend als binnen onze RLUG. Dat zorgt ervoor dat er binnen onze Facebook groep zelden tot nooit negatieve sferen hangen of pesterijen optreden. De mensen die zich schuldig maken aan negatief gedrag zijn dan misnoegd omdat ze eruit gezet worden. Maar dat is nu éénmaal hoe wij te werk gaan. En de tijd heeft wel degelijk uitgewezen dat dit helpt. Want lang niet elke volwassenen gedraagt zich ook volwassen, helaas.
Onze Facebook groep heeft 6 admins, en dat heeft niks te maken met het bestuur van LCC. Zaken die gebeuren op de Facebook staan los van de RLUG. Wat het bestuur van LCC doet heeft niks te maken met de Facebook en omgekeerd.

Daarnaast hebben we ook een Facebook Pagina, die kan iedereen liken. Daar posten we de linkjes naar onze artikels en ook onze beurzen worden er aangekondigd. Daar zie je direct dat er geen echte interactie is met mensen, dat gebeurt in onze groep.

Onze visie

Wij leggen graag de focus op positiviteit en samenhorigheid. Voor LCC wordt verwacht dat je aanwezig kan zij op onze bijeenkomsten, meedoet aan beurzen en ook de waarden respecteert. Ja je moet dus voldoen aan bepaalde eisen alvorens lid te kunnen worden van onze RLUG en je moet dan die dingen ook waar blijven maken. Het is een inzet die je geeft… die dan beloond wordt met zoveel meer dan alleen kadootjes… maar ook met vriendschap. We hebben hechte banden gesmeed al, we zijn een echte familie. De afbeelding links werd mij toegestuurd door een blij id van de RLUG; Kristof Ghewy. Wat fijn als mensen mij aangeven dat ze zich goed en veilig voelen bij ons. En dat houden we ook zo.

Ik hoop dat het voor de mensen die het verkeerd voor hebben, nu wat duidelijker is met deze uiteenzetting.


About Author

Oprichter van LCC. Ik wilde een LEGO groep oprichten, met positieve sfeer. Een plek waar iedere AFOL in zijn waarde gelaten wordt en zijn LEGO passie op eigen manier kan delen met de anderen. Zelf ben ik minifiguren en polybag addict.

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten