Dit artikel is gebaseerd op eigen visies en is niet wetenschappelijk.

Je kan stellen dat ik een jonkie ben als het aankomt op het AFOL-zijn. Ik ben net geen 40 jaar en nog maar enkele jaren actief als AFOL. Jullie kunnen allemaal lezen op de site hoe het voor mij begon, dat verhaal ga ik nu achterwege laten. Want vandaag wil ik graag het verhaal achter de schermen kwijt. Een verhaal waarvan ik had gehoopt dat als ik het zou schrijven, het gevuld zou zijn met alleen maar plezier en leuke dingen. Maar helaas is het AFOL verhaal dat ik ga neerpennen ook gevuld met heel wat minder plezante zaken. Want gelijk welke hobby je de dag van vandaag aangaat, je komt de mensen met minder goede bedoelingen altijd op je pad tegen…

 

LEGO® is een familiebedrijf

LEGO is een bedrijf dat mooi draait. We kunnen niet ontkennen dat de winsten die ze maken goed meegenomen zijn en dat de groei er fantastische niveaus haalt. Op 5 jaar tijd is het personeel er verdubbeld. 19.000 werknemers, mooi gewerkt voor een Deens bedrijfje! De jaarcijfers die recentelijk aangekondigd zijn geven aan dat LEGO toch wel een topbedrijf is. En met het runnen van een bedrijf komen ook de nodige verantwoordelijkheden en kosten. Wie ondernemer is, kan dat beamen. En als je een goed ondernemer bent, dan mag je toch met trots de vruchten plukken niet?

Maar LEGO is meer dan een bedrijf. Het heeft een echte ziel. ‘Only the best is good enough’ is iets wat je merkt in alles wat ze doen. Klanten hebben altijd gelijk (welk bedrijf levert zulke sterke service na verkoop of voorziet dergelijke manier van onderdelen opsturen als je iets mist?), werknemers zijn er als familie en werken er met plezier, het milieu is belangrijk en dat zien we in de acties die ze ondernemen, kinderen zonder kansen krijgen kansen en dat zien we met de samenwerking met Unicef, opvoeding en opleiding worden ondersteund want ze hebben een eigen school in Billund, hun liefdadigheidsproject wordt gespekt met een groot deel van de winsten… en daarenboven is het speelgoed dat ze verkopen iets wat onze kinderen prikkelt en stimuleert in de ontwikkeling op zintuiglijk, intellectueel en sociaal vlak. En ook de volwassen fans beamen het, LEGO is iets wat ontspant en jou een goed gevoel geeft. Jaren lang zaten volwassenen verstopt met hun LEGO verzameling of eigen bouwwerken. Want welke volwassene speelt nu nog met LEGO?

AFOL’s zijn Adult Fan Of LEGO

En zo zijn door de jaren heen de AFOL’s geboren… de volwassen fans die graag met het kinderspeelgoed spelen/bouwen/creëren, omdat ze er het voordeel van ‘rust’, ‘genezing’, ‘ontspanning’ of ‘creativiteit’ in vinden. Door de jaren heen heeft LEGO deze fans een bepaalde erkenning gegeven door hen op te nemen in een soort gemeenschap; de AFOL community. AFOL’s kregen de kans om exposities te gaan organiseren en zich aan te sluiten bij een lokale vereniging. Er werden voordelen gecreëerd voor de AFOL, die een gunst van LEGO uit waren, en dat om hun dankbaarheid te tonen ten aanzien van de fans. Voordelen als de mogelijkheid tot het aanschaffen van onderdelen en sets aan gunstige prijs, mogelijkheden om deel te nemen aan events, redelijk wat interactie tussen LEGO zelf en de AFOL’s… LEGO is niet gierig als het aankomt op het geven van leuke extraatjes…. noem mij een ander bedrijf dat dit ook doet! Ik ken er alvast geen ander!

De eeuwige klaagzang van de volwassenen

De vooruitgang is niet te overzien. De mogelijkheden die de huidige blokken hebben is enorm. Meer details, meer kleur, groter, mooier en beter. De sets uit de jaren 80 en nu zijn niet meer te vergelijken. De dingen die we de dag van vandaag kunnen bouwen zijn realistischer dan ooit. Dankzij de huidige technologieën en de steeds vooruitstrevende designs, zijn de LEGO setjes van vandaag heel gewilde items geworden. En zo worden ook de wensen en eisen van mensen steeds groter. AFOL zijn niet langer de ‘fans’ van het kinderspeelgoed, maar ze vinden dat ze ‘rechten’ hebben op het kinderspeelgoed. ‘Wij willen dat LEGO dat voor ons doet, want dankzij ons bestaat LEGO nog altijd’. De eisen, de klaagzangen en de opmerkingen zijn schering en inslag geworden. Er wordt gemekkerd over een kleur of over de details die een setje heeft. ‘Ik had liever zus ‘ en ‘Ik had liever zo’ zijn de dagelijkse literatuur van onze sociale media geworden. ‘LEGO moet mij dit’ en ‘LEGO zou beter dat’… de community raakt stilaan gevuld met mensen die niet meer naar de essentie kijken: de rust en het welzijn die men ondervindt door bezig te zijn met het bouwen. Het lijkt steeds meer op een ‘ik moet dat bezitten’ mentaliteit.

Stel je voor dat een kleuter zou mekkeren over een kleur of een vorm van een papiertje tijdens het knutselen! Waar is de essentie van het creëren dan? Een kind klaagt niet… het maakt gebruik van wat het voor handen heeft. Welke kleur of welke vorm, welke lijm, met of zonder glitters… een kind maakt iets en is blij en trots op het resultaat. Kijk eens naar de kinderen als ze voor een gewone stapel LEGO blokken van 2×4 gezet worden! Die gaan hun gang goed met wat ze voor zich hebben… Volwassenen zijn niet meer in staat om deze zuivere geest en gedachte te bewaren of toe te passen. De realiteit slaat keihard toe en de fantasie is weg dankzij onze maatschappij waar wij steeds moeten presteren en onszelf bewijzen. En zo ook is de AFOL niet meer in staat om op eenvoudige wijze te genieten van wat ooit zoveel plezier en ontspanning gaf. Want de kleur staat ons niet aan, en waarom geen blokjes in die ronde vorm, en waarom niet een meisje ipv een jongen minifiguur in een rolstoel… er is altijd iets om op te merken. Altijd iets om negatief te bekijken. Het glas is altijd half leeg!

Wat is een echte AFOL?

Een echte AFOL is wat mij betreft iemand die het merk LEGO apprecieert en respecteert. Je kent de ‘brand values’ van het bedrijf en bent het daar in de eerste plaats gewoon mee eens. Je bent iemand die weet dat het bouwblokje aan de basis voor kinderen bedoeld is en dat het dus ook zo verder zal evolueren. Ben je van oordeel dan LEGO er moet zijn voor jou? Dan solliciteer je best niet voor een AFOL plekje. Je zal dan alleen maar gefrustreerd rond lopen en andere AFOL op de heupen werken. Beseffen dat wij als AFOL eigenlijk best onze kinderlijke ‘ik’ naar boven laten komen en ons gewoon moeten  laten verrassen en meeslepen met wat we op dat moment voor handen krijgen, is het zuiverste wat je kan doen. Geen energie stoppen in wat we graag willen of niet hebben gekregen…maar focussen op wat er wel is, zoals het is.

Daarenboven is een AFOL iemand die op zijn manier graag zijn passie deelt. Hetzij in een club, hetzij alleen gebruik makend van sociale media, hetzij gewoon gezellig thuis voor zichzelf of het gezin. Het blije gevoel ervaren en beseffen dat het een meerwaarde is aan je dag. Even weg van de stress van het werk, even niet meer geconfronteerd met de vluchtige maatschappij, even weg van de negatieve uitlatingen die je ervoer op school… het geeft jou de kans om om te gaan met de dagelijkse beslommeringen, zonder beoordeeld te worden en zonder er stress van te krijgen. Als AFOL heb jij vast je eigen reden om bezig te zijn met LEGO, zolang dat constructief helpt aan je persoonlijkheid en gevoel.

 

Meer dan 1 soort LEGO-fiel

En nu komt de boosdoener tevoorschijn… GELD!
Want LEGO is niet alleen speelgoed voor kinderen, of een therapeutische aangelegenheid voor sommige volwassenen. Het is voor anderen echte business geworden. En die business verstrengelt zich ergerlijk met de zorgeloze wereld van de echte AFOL’s.
Ik maak daarom onderscheid in verschillende types van LEGO ‘liefhebbers’. Want lang niet iedereen is de titel AFOL waardig. (Je kan ook meer dan 1 type zijn)

1. AFOL – De verzamelaar
Een verzamelaar is iemand die setjes, polybags of andere LEGO items verzamelt. De doosjes blijven liefst gesloten en de verzamelaar staat erop dat de staat van de doosjes perfect is. De voorliefde voor de setjes op zich is minder, het gaat meer om het hebben van items die exclusief zijn. Er worden geen dingen gecreëerd of gebouwd. Meestal kiest een verzamelaar voor een bepaald thema. Star Wars is bijvoorbeeld heel gegeerd, net als de minifiguren. De verzamelaar zal alles mooi opbergen of uitstallen.

2. AFOL – Bouwer
De bouwer is een fan die graag de bestaande sets bouwt. Soms zal hij ze dan uitstallen, maar soms ook gewoon weer verkopen. Het plezier van het bouwen staat centraal.

3. AFOL – MOD’er
MOD = Modificeren = veranderingen aanbrengen.
Een bestaande set veranderen van kleur of kleine aanpassingen doen in details en design. Meestal met als doel om de aangepaste sets uit te stallen.

4. AFOL – MOC’er
En MOC’er is iemand die iets volledig nieuw zal creëren. Met allerhande blokken uit sets en ook los aangekochte onderdelen maakt hij/zij kleine tot heel grote bouwwerken die onze AFOL beurzen het bezoeken waard maken. Om te MOC’en heb je heel wat skills nodig en zelfvertrouwen. Dat krijg je door veel te oefenen en aan te sluiten bij een club waar je geholpen en gestimuleerd wordt.

5. Community Helper
De mensen die in de AFOL community actief zijn achter de schermen door te helpen op beurzen of events, maar zelf niet bezig zijn met het bouwen of MOC’en verdienen ook een plaatsje in de lijst. Het zijn vaak ook mensen die het merk LEGO een warm hart toe dragen door hun herinneringen uit de kindertijd, of mensen die graag genieten van de gezelligheid. Ze hebben geen baatzuchtig gedrag maar staan klaar om mee te helpen waar ze kunnen.

6. De investeerder
De investeerder is iemand die gevoel heeft bij bepaalde mooie sets. Hij schaft zich die sets aan en bewaart ze keurig en netjes om ze na 5 jaar te verkopen bijvoorbeeld. Hij neemt een marge op die sets. Hij houdt zich niet bezig om instant geld te verdienen, maar focused zich op de toekomst. De keuze van zijn sets zijn goed gemaakt. Een investeerder kan ook een AFOL zijn. Sommigen betalen zo hun hobby. Een AFOL is meestal blij dat hij nog een oude set kan op de kop tikken op die manier. De set is goed bewaard en netjes opgeborgen al die tijd. Opgelet! Verwar een investeerder niet met een opportunist! Kijk goed op BL om te zien of je de juiste waarde betaalt van een set alvorens er aan te schaffen. (Ikzelf hanteer het volgende: als ik een item niet heb weten te bemachtigen binnen de 2 tot 3 jaar na uitgifte, dan kijk ik rond om meer te betalen dan de oorspronkelijke prijs. Vóór die periode moet je soms gewoon geduld hebben en wachten tot het jouw pad kruist, via andere AFOL of ergens in een uitverkoop. En soms moet je je gewoon realiseren dat het misschien niet de moeite waard is om het aan te schaffen aan een woekerprijs.)

7. De winstjager
De winstjager bouwt niks en kent het woord AFOL of MOC niet eens. Dit zijn de mensen die ooit eens lazen in een artikel dat LEGO beter opbrengt dan goud en ze hebben dan ook al enkele setjes aan het dubbele van de oorspronkelijke prijs aangeboden op tweedehands terwijl het nog vrij te krijgen is elders aan een normale prijs. Ze trachten de beginnende AFOL of verzamelaar te misleiden met teksten als ‘Zeer gelimiteerd en exclusief’. Ze kiezen random items om geld aan te verdienen en gaan altijd ‘instant’ te werk. Ze kopen vaak dingen in korting en verkopen daarna met winst door. Ze gaan ook vaak op BL te werk door daar de goedkoopste items allemaal op te kopen en dan zijn ze zelf de enigen die het hebben in een bepaalde regio en vragen dan meer.

 

Verzuring van de AFOL community

De winstjagers zijn de doorns in de ogen van de echte AFOL’s heden ten dage en ze kruipen als mieren uit de grond. Allemaal op zoek naar die paar eurootjes winst, elkaar niks gunnend en scheldend op onze facebook pagina’s. Geen benul van de schoonheid van LEGO, maar enkel uit op aankopen en verkopen met zo veel mogelijk winst. Over lijken gaan ze! Weg met de rust die wij ervaren als AFOL. Overal sfeermakerij omdat het mogelijks over €0.50 misgelopen winst gaat! Je kan niet anders dan ze links laten liggen, die aasgieren, dat is een feit. Wat je niet voedt, dat groeit niet. Maar het is wel van belang dat AFOL’s zich bewust zijn van dit fenomeen en goed oppassen waar ze wat kopen en aan welke prijs.

Dergelijke figuren komen er bij LCC alvast NIET in. Ik heb geen bezwaar dat ze trachten te verkopen op rommelmarkten en tweedehandsmarkten. Maar wat mij betreft horen ze niet thuis in een groep of gemeenschap waar bouwers en MOC’ers hun echte passie willen delen. Het draait niet om de euro’s bij ons, maar om de samenhorigheid. En eens je geld boven haalt, is de sfeer eraan! Ze loeren slechts rond om gebruik te maken van sommige liefhebbers en zo hun goederen kwijt te kunnen. Je moet maar neerpennen dat je een bepaald onderdeel mist en daar zijn ze al via PB, met het gevraagde onderdeel aan veel te hoge prijzen… en het zijn altijd dezelfde figuren die overal opduiken.
In echte goede AFOL gemeenschappen laat je je in eerste instantie beter helpen door de medeleden of echte liefhebbers. Die kunnen vast wel iets doen voor je, hetzij ruilen hetzij aanbieden aan een eerlijke prijs. Omdat ze dan weten dat je zelf correct handelt, krijg je ook zo een correcte prijs voor elkaar. Dat is het voordeel van een gemeenschap gesloten te houden, je leert elkaar kennen en vertrouwen… en zo help je elkaar graag!

Verder heb ik de voorbije periode ook heel wat gefrustreerde en jaloerse acties kunnen opmerken. Het lijkt erop dat van zodra je een erkende LUG bent, andere LUG’s (bestuur en/of hun leden) denken dat ze plots minder populair gaan zijn en minder support zullen krijgen. Ik kan zeggen dat sedert LCC erkend is, ik nog geen rust heb gekend op dat vlak en het vaak erg zielig is als het neerkomt op negatieve uitlatingen en sfeermakerijen. Ik heb geen idee waarom sommigen zich bezig houden met dergelijke dingen: screenshots doorsturen naar LEGO, verhalen verdraaien, eigen verzinsels rond spreiden, assumpties maken over mijn persoon of de club zonder mij echt te kennen, de zaal die we willen huren voor onze beurs trachten te annuleren zonder ons medeweten… kortom, het leuke stuk van de hobby en de ambities die je hebt worden plots overschaduwd door de negatieve gedragingen van onbekenden die blijkbaar de hobby niet belangrijk vinden maar denken dat er bepaalde gevaren schuilen in mede AFOL’s. Ik vraag me dan af welk acuut gevaar er schuilt in een club/nieuwe club? Draait het niet om LEGO en plezier?

Ik ben in het begin steeds heel erg aangedaan geweest door die acties, maar nu ben ik daar echt wel klaar mee. Als ik dan weer eens een bericht krijg die toont hoe men tekeer gaat om onbenulligheden, dan heb ik best wel plezier nu. Ik troost me met de gedachte dat deze mensen absoluut niet het juiste inlevingsvermogen hebben en slechts heel oppervlakkig leven en bezig zijn met de randanimo. Clowns heb je overal. Binnen onze club functioneert alles perfect en goed, dus waarom nog energie stoppen in wat er daarbuiten gebeurt?

Facebook

Er bestaan heel wat groepjes op facebook als het over LEGO gaat. En elk heeft zijn eigen werking en regels. De persoon die een groep opricht heeft een bepaalde visie. En wil je graag aansluiten bij een groepje, dan moet je die visie gewoon respecteren. Anders blijf je gewoon weg toch? Of ga jij bij het bedrijf waar je werkt ook de boel op stelten zetten om te eisen dat het moet verlopen zoals jij dat wil? Sommige facebook groepen zijn dus terecht een GESLOTEN groep. Het is niet omdat je een aanvraag doet om aan te sluiten, dat je het recht zomaar hebt om erbij te horen! En op het moment van aansluiten (je aanvraag werd goedgekeurd) ben je akkoord met de regels die er van toepassing zijn. Ben je dat niet… verlaat dan gewoon de groep en maak er geen heisa rond!

LCC is geboren op facebook en heeft zijn belangrijkste deel van communiceren nog altijd via dat platform. Geboren als een klein groepje, waarop heel wat Nederlandse admins van andere negatief geladen groepjes commentaar hadden en ermee lachten. Ik herinner me nog goed ‘Succes met je groepje hoor! haha!’. Maar kijk, LCC staat er nog en mooier dan ooit tevoren. Van een facebook groep naar een echte fysieke club, met maandelijkse meetings, events en leuke bouwmomenten in onze eigen Brick Base, beurzen, een leuke website, een pagina eraan gekoppeld… op 2 jaar tijd is LCC een echte positief ingestelde AFOL community geworden. Ja echt wel… alleen maar positief ingestelde AFOL’s zijn er toegelaten! En daar heb je dan natuurlijk de geldzoekers of negativisten die zich misnoegd voelen…. waarom mogen wij er niet in? ‘Omdat je de juiste ingesteldheid niet hebt!’ Kan het nog duidelijker? Wij staan voor positiviteit. Discussies voer je best in de politiek, schelden doe je beter thuis, en pesten is iets wat de dag van vandaag echt achterhaald is! Heb je geen leuke dingen te melden? Meld dan gewoon niks. Mensen die alleen maar buiten komen om ergens toch maar wat negatiefs te kunnen neerpennen zijn echt een pest.

Ik heb mezelf uit heel wat ander facebook groepen uitgeschreven omdat ik de slechte sfeer echt zat was en sedert ik LCC oprichtte ben ik zelf gebannen uit nog wat andere groepen ook. Zelfs mensen die het woord LCC durven neerpennen in een andere groep, worden genadeloos geblokkeerd. Concurrentie? Grappig! Hoe kan je nu concurrentie zijn met een facebook groep? Je verdient toch helemaal geen geld aan het beheren van een groep? Integendeel, het kost je veel energie en tijd…. Dus ik snap de redenering niet echt… maar blijkbaar is het ‘VEEL leden hebben’ belangrijker dan de goede sfeer. Wij houden het aantal leden bewust onder controle om ervoor te zorgen dat het geen chaos wordt van negativisten en valse accounts die komen spammen. Elk zijn werkwijze zeker?

Ik merk ook dat facebook niet altijd een goed medium is om dingen te delen. Zo heb ik al gehad dat er een screenshot wordt gemaakt van iets wat ik neerpen en een bepaald stuk wordt getoond en een ander weggelaten. En zo worden woorden verdraaid en wordt er stemming gemaakt. Ik weet niet welke hersenkronkel die mensen hebben om dat te doen, maar waarschijnlijk hebben ze innerlijk wel een bepaalde drang die moet ingelost worden.  Ik noem het een oer-stokers-instinct.  Ikzelf verkies nog altijd een goed persoonlijk gesprek om belangrijke zaken te bespreken. Vandaar dat wij met onze leden ook meetings organiseren elke maand. Uiteraard is het niet mogelijk om alles op meetings te gaan vertellen en is het soms nodig om via facebook iets aan te kondigen. En ik heb inmiddels mijn les geleerd, ik zet niet alles meer op facebook en hou heel wat info gewoon voor mezelf nu. Het misbruik in het verleden heeft ervoor gezorgd dat ik voorzichtiger ben geworden. Dat is jammer voor de mensen die het wel goed bedoelen, maar helaas dat is de prijs die eraan vast hangt.

Het is ook zo dat het negatieve gedrag van sommigen ervoor zorgt dat het onmogelijk wordt om in te schatten of iemand nog oprecht is in je gezicht. Ik merk bij mezelf dat ik heel achterdochtig word tegenover anderen, omdat ik dus vanalles hoor wat gezegd wordt. Ook hier is het van belang dat een bestuur de goede orde in de club bewaart. Wie bij ons betrapt wordt op sfeermakerij, ligt eruit! Wees transparant en eerlijk!

Hoe gaat het verder?

Ondanks alle negativiteit die her en daar zijn gangetje gaat, mag ik wel zeggen dat wij het toch maar gezellig hebben binnen LCC. De lijnen zijn uitgezet en de koers gaat verder. We blijven waken over de goede sfeer en zetten ons graag in voor wie er met plezier bij wil horen. Ik denk dat het belangrijk is dat de AFOL’s en liefhebbers van LEGO zich bewust zijn van het fenomeen die momenteel plaats vindt en weten dat het wel anders kan! Er zijn wel plekjes zonder de jaloezie! Er zijn wel groepjes waar je veilig kan ruilen of verkopen van je setjes zonder daarna te moeten zien dat ze duurder doorverkocht worden. Ja er zijn clubs waar je je jezelf mag zijn, met autisme, met je ADHD, met je schuchter karakter… waar geluisterd wordt naar wat je denkt en voelt en waar rekening wordt gehouden met je grenzen of beperkingen, waar je altijd een hand krijgt en een knuffel voor wie wil! Ons leven hangt niet af van LEGO, het is geen oorlog die gevoerd moet worden om het meest te verdienen, het mooist te bouwen, de grootste club te zijn, het meest leden te hebben… wat banaal is dat toch allemaal. Het hoort juist iets ontspannend te zijn… dus de heisa die anderen er over maken, daar doen wij niet aan mee. Wij bouwen graag verder op morgen, met onze blokken, met onze leden… en dat allemaal voor de glimlach!


About Author

Oprichter van LCC. Ik wilde een LEGO groep oprichten, met positieve sfeer. Een plek waar iedere AFOL in zijn waarde gelaten wordt en zijn LEGO passie op eigen manier kan delen met de anderen. Zelf ben ik minifiguren en polybag addict.

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten